Scaderea in greutate neasteptata
Scaderea in greutate neasteptata reprezinta termenul folosit pentru a descrie o pierdere in greutate care apare neintentionat si care poate fi printre altele si un semnal de alarma pentru cei care sufera de diabet.
Odata ajunsi la maturitate, greutatea corporala ar trebui sa ramana relativ stabila de la un an la altul.
Scaderea sau cresterea in greutate nesemnificativa este normala, insa scaderea inexplicabila in greutate care este semnificativa (mai mult de 4,5 kg sau mai mult de 5% din greutatea anterioara) sau persistenta reprezinta un semnal al unei afectiuni ce trebuie descoperita.
Scaderea in greutate inexplicabila inseamna acea pierdere in greutate fara a incerca sa tineti dieta sau sa faceti exercitii fizice.
CARE SUNT CAUZELE POSIBILE ALE SCADERII INEXPLICABILE IN GREUTATE?
Pierderea in greutate neintentionata sau inexplicabila poate fi produsa de mai multi factor, inclusiv depresia, anumite medicamente si diabet.
Cauze potentiale de pierdere in greutate includ:
- Boala Addison;
- Cancer;
- Boala celiaca;
- Diareea cronica;
- Dementa;
- Depresia;
- Diabetul zaharat;
- Tulburarile alimentare (anorexia si bulimia);
- Insuficienta pancreatica exocrina;
- SIDA;
- Hipercalcemia;
- Hipertiroidism;
- Infectii;
- Malnutritie;
- Medicamente, inclusiv chimioterapie, laxative si medicamente pentru tiroida;
- Boala Parkinson;
- Droguri recreationale, inclusiv amfetamine si cocaina;
- Fumatul;
- Tuberculoza.
DIABETUL SI PIERDEREA BRUSCA IN GREUTATE
La persoanele cu diabet zaharat, glucoza nu reuseste sa patrunda in celula pentru a o ajuta sa se hraneasca.
Cand apare acest fenomen, corpul incepe sa arda grasimile si sa consume din muschi pentru a avea energie, in concluzie se va observa scaderea in greutate.
Pierderea in greutate neasteptata este adesea observata la pacientii cu diabet zaharat tip 1, insa poate fi deasemenea observata si la pacientii cu diabet zaharat tip 2.
Pierderea kilogramelor fara o interventie specifica in acest sens arata de cele mai multe ori o decompensare a diabetului. In acest caz cea mai buna interventie este testarea glicemiilor cu o frecventa crescuta si in cazul in care nu le puteti stapani contactarea medicului diabetolog curant.
CAND SA APELATI LA MEDIC?
Daca ati pierdut fara sa intentionati asta mai mult de 5% din greutatea corporala sau mai mult de 4,5 kg in 6 – 12 luni sau mai putin, ar trebui sa consultati un medic.
Acesta va putea sa determine ce provoaca scaderea in greutate (spre exemplu un diabet nediagnosticat) si care este cea mai buna metoda de a trata problema dumneavoastra de sanatate.