Cum scap de zahar in opt pasi
CUM SCAP DE ZAHAR IN OPT PASI
Multi adulti consuma mai mult zahar decat este necesar, asadar reducerea consumului de zahar este o idee buna pentru majoritatea oamenilor. Insa cum scap de zahar?
Ma adresez in principal voua, celor care va doriti sa scoateti in totalitate zaharul din dieta. Dieta fara zahar a castigat popularitate, mai ales pentru ca oamenii incearca in mod continuu sa gaseasca moduri eficiente pentru o viata sanatoasa si pentru scaderea in greutate.
DE CE AR TREBUI SA SCAP DE ZAHAR?
Pentru toate beneficiile dietei fara zahar, totusi, sunt cateva lucruri de luat in considerare. Sa aflam in primul rand de ce ar fi bine sa reduceti zaharul din alimentatie.
In primul rand majoritatea oamenilor consuma mai mult zahar decat este recomandat. Se estimeaza ca circa 15% din consumul zilnic este reprezentat de zahar, iar in acest procent nici macar nu este inclus consumul de zahar natural, pe care il gasim in fructe sau in lapte.
Un consum exagerat de zahar duce la cateva probleme de sanatate printre care mentionez:
- obezitatea;
- sindromul metabolic;
- bolile cardiovasculare;
- diabetul zaharat tip 2;
- hipertensiunea arteriala;
- colesterolul crescut;
- inflamatia cronica;
- steato-hepatita non-alcoolica;
- placa dentara;
- cariile.
Reducerea consumului de zahar poate ajuta o persoana sa scada riscurile acestor afectiuni. Daca inlocuiti alimentele bogate in zahar cu variantele naturale veti primi si vitaminele esentiale si mineralele fara un adaos in plus de calorii. O reducere a consumului de zahar va ajuta sa scadeti in greutate daca este necesar.
CUM SCAP DE ZAHAR – PRIMUL PAS
In primul rand trebuie sa o luati mai usor. Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le tineti minte atunci cand va schimbati dieta este sa o faceti gradual.
Atunci cand vreti sa treceti de la o dieta cu zahar la una fara zahar trebuie sa o faceti treptat. Va poate ajuta eliminarea surselor evidente de zahar. Puteti evita cu usurinta prajiturile, briosele si negresele.
Indepartarea bauturilor cu zahar si a bomboanelor este deasemenea un mod excelent de a incepe. Puteti incerca sa reduceti cantitatea de zahar si frisca pe care o adaugati la cafea sau la ceai, apoi treptat sa o scoateti in totalitate.
Dieta fara zahar se construieste treptat, nu se incepe niciodata brusc. Daca eliminati zaharul treptat va resetati gusturile, faceti totul gradual pentru a scapa de pofte.
AL DOILEA PAS
In al doilea rand cititi etichetele. Odata ce o persoana a reusit sa reduca zaharul evident din dieta, poate sa treaca la produsele care contin zahar. Citirea etichetelor va poate face sa identificati tipurile de zahar pe care trebuie sa le identificati.
Zaharul are multe denumiri si face parte din multe feluri diferite de siropuri si concentrate. Exista circa 61 de denumiri diferite pentru zahar pe care le puteti gasi pe eticheta.
Cele mai comune includ:
- zahar caramel;
- zahar brun;
- sirop de porumb sau sirop de porumb bogat in fructoza;
- suc de caramel evaporat;
- zahar inversat;
- zahar din sfecla de zahar;
- zahar de cocos;
- sirop de artar;
- sirop de agave;
- sirop de orez;
- concentrat de mar sau de struguri;
- miere.
Trebuie sa stiti de asemenea ca orice ingredient dintr-o lista care se termina in “-oza” este tot un tip de zahar. Exemple de acest tip pot include:
- glucoza;
- dextroza;
- fructoza;
- lactoza;
- zaharoza.
Zaharul se poate ascunde in multe alimente diferite din supermarket. Cititul etichetei este obligatoriu pentru persoanele care vor sa urmeze o dieta fara zahar. Produsele precum sosurile de salata si condimentele, sosurile de paste, cerealele de la micul dejun, laptele si batoanele de granola au adesea zahar pe lista de ingrediente.
AL TREILEA PAS
Al treilea pas este evitarea de carbohidrati simpli. Multe diete fara zahar recomanda ca oamenii sa evite carbohidratii simpli. Carbohidratii simpli includ:
- faina alba;
- paste albe;
- orez alb.
Organismul descompune rapid carbohidratii din aceste alimente in zahar. Acest proces rapid produce o crestere rapida a glicemiei. Este bine sa inlocuiti carbohidratii simpli cu varianta integrala a acestora:
- faina integrala;
- paste integrale;
- orez brun.
AL PATRULEA PAS
Al patrulea pas este evitarea zaharului artificial. Zaharul artificial reprezinta un subiect controversat in industria alimentara. Zaharul artificial este mult mai dulce ca zaharul natural, insa contine mai putine sau nu contine deloc calorii. Cu toate acestea, consumul de zahar artificial poate pacali organismul in asa fel incat sa considere ca mananca zahar. In consecinta, pofta de zahar va fi intensificata, va fi din ce in ce mai greu sa puteti renunta la zahar. Tocmai de aceea daca doriti sa scapati de zahar va trebui sa evitati indulcitorii.
AL CINCILEA PAS
Al cincilea pas. Nu beti zahar. Zaharul este usor de evitat in alimentele procesate. Cu toate acestea, bauturile indulcite cu zahar reprezinta cele mai semnificative surse de zahar adaugat in dieta. Cand spun sucuri indulcite ma refer la cola, sucuri carbogazoase cu diferite arome, diferitele specialitati de cafea, ceaiul indulcit si sucurile de fructe. Inlocuiti aceste bauturi cu ceai din ierburi neindulcit, cafea fara zahar, apa minerala sau pur si simplu apa pentru a reusiti sa ramaneti hidratati fara sa va cresteti glicemia si consumul de zahar.
AL SASELEA PAS
Am ajuns la pasul 6, suntem aproape de a scapa definitiv de zahar. E greu, stiu asta! La pasul sase trebuie sa ne concentram atentia asupra alimentelor ce folosesc materii prime integrale. Alimentele procesate in mod cert vor contine ingrediente rafinate sau mai rau zahar. Avem in consecinta urmatoarele optiuni:
- legume;
- fructe;
- carne slaba;
- pui;
- tofu;
- peste;
- cereale integrale neprocesate;
- legume;
- nuci si seminte.
Unele persoane pot opta sa pastreze o cantitate mica de lactate in dieta, iaurt simplu, branza simpla si lapte.
CUM SCAP DE ZAHAR – PASUL SAPTE
La pasul sapte trebuie sa incepem planuirea meselor. Daca vreti sa urmati o dieta fara niciun plan nu veti reusi. Atunci cand va este foame, in mod sigur va veti potoli cu un baton dulce, o gustare dulce sau sarata insa bogata in glucide, mai ales daca nu aveti la indemana alimentele corecte. Majoritatea persoanelor isi rezerva o zi pentru cumparaturi si pentru planul saptamanii ce urmeaza. Daca aveti la indemana numai alimente sanatoase, veti fi mai putin tentati sa mancati un baton dulce sau sa beti o cola.
PASUL OPT
Ultimul pas! Veti simti o intensa dorinta de zahar, de ce? Pentru ca gustul dulce nu a fost inlocuit cu o sursa naturala. Tocmai de aceea va sfatuiesc sa adaugati in alimentatie ierburi dulci, dar si condimente cu tenta de dulce. Printre cele mai comune inlocuitoare includem: scortisoara, nucsoara, cardamonul si vanilia. Toate se potrivesc atat in cafea, cat si in mancare si iaurt.
Odata completati toti acesti opt pasi veti observa o intensa stare de bine. Eliminarea zaharului si mentinerea unei diete bogate in ingrediente integrale are beneficii pentru intregul organism. Printre beneficiile dovedite si publicate in revistele de specialitate mentionez: scaderea in greutate si prevenirea obezitatii, hidratarea pielii si reducerea riscului de cancer de piele, reducerea schimbarilor de dispozitie, reducerea inflamatiei, dar si reducerea riscului de diabet zaharat tip 2.
Inainte de a adopta o dieta fara zahar, o persoana trebuie sa ia in considerare daca doreste sau nu sa elimine si sursele naturale de zahar. Sursele naturale de zahar se gasesc in fructe si produsele lactate.
Chiar daca dieta fara zahar recomanda in general scoaterea fructelor din alimentatie, eu consider ca aceasta nu este cea mai buna idee. Fructele asigura nutrienti esentiali printre care mentionez fibre, antioxidanti si alte componente sanatoase ce va pot ajuta sa va protejati organismul de diferite boli. Sfatul meu este sa consumati fructele proaspete, cu coaja acolo unde e posibil, fara sa le procesati termic si fara sa le pasati. Fructele deshidratate ar trebui evitate. Eliminarea zaharului din dieta nu este o solutie completa pentru scaderea in greutate. Eliminarea zaharului este o parte din schimbarea stilului de viata, iar pe langa aceasta schimbare trebuie sa faceti sa un exercitiu fizic regulat si sa urmati o dieta sanatoasa. Inainte de a incepe astfel de dieta discutati cu un medic diabetolog si aflati care ar fi beneficiile pentru dumneavoastra.