Fast food si diabetul

Vorbim astazi despre alimentele de tip fast food si modul in care acestea va dezechilibreaza glicemia.

Alimentele fast food sau junk food, au devenit fara indoiala extrem de populare in intreaga lume, iar consumul lor este strans legat de problemele de sanatate printre care mentionez obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dar si boala cardiovasculara.

Cercetarile arata ca cei care consuma alimente fast food in mod regulat cresc in greutate si au un risc de aparitie a altor probleme de sanatate.

DE CE PREFERA OAMENII IN ULTIMA PERIOADA ALIMENTELE FAST FOOD?

Pentru ca ele au un pret convenabil si mai ales pentru ca sunt gustoase.

Asa cum sugereaza si numele, mancarea junk food poate fi preparata rapid de un restaurant sau stand alimentar, este adesea consumata rapid si nu necesita tacamuri pentru a fi consumata.

Fast food si diabetul
Fast food si diabetul

Cheia popularitatii acestor tipuri de alimente o reprezinta capacitatea acestora de a satisface papilele gustative. Alimentele fast food sunt adesea bogate in sare, zahar si alti aditivi alimentari ce ofera un plus de gust.

Fara sa ne dam seama insa acest tip de alimente ne fac rau, ele sunt bogate in calorii, sarace in nutrienti, sarace in fibre, bogate in grasimi, zahar si sare, pot include aditivi precum glutamatul de sodiu, aditiv cu rolul de a accentua aroma si gustul natural al alimentelor.

De asemenea alimentele junk food sunt bogate in grasimi trans, contin adesea carne intens procesata si pot duce la dependenta.

FAST FOOD SI DIABETUL

Diabeticii este bine sa se fereasca de alimentele junk food, pentru ca aceste contin foarte multi carbohidrati, iar aditivii utilizati sunt departe de a fi benefici.

Practic tot ce contin alimentele fast-food pot dauna sanatatii, mai ales daca sunt consumate cu regularitate. Consumul regulat de alimente junk food si obezitatea sunt strans legate. Valoarea crescuta a numarului de calorii reprezinta principalul motiv.

Mesele ce contin junk food au un continut energetic mare, ceea ce inseamna ca o cantitate relativ mica de alimente din aceasta categorie pot contine un numar relativ mare de calorii.

OBEZ, DAR MALNUTRIT?

Obezitatea si malnutritia pot coexista si alimentele fast food chiar asta fac ne ingrasa, fara sa ne hraneasca.

Studii recente au demonstrat o legatura intre consumul de junk food si rezistenta la insulina care poate duce la diabet zaharat tip 2, dar si la crestere in greutate.

Un studiu pe o perioada de 15 ani publicat in 2005 a aratat ca persoanele care mananca fast food la restaurant mai mult de doua ori pe saptamana au avut o crestere semnificativa in greutate si o rezistenta la insulina de doua ori mai marcata in comparatie cu persoanele ce consumau fast food de mai putin de o data pe saptamana.

Odata cu rezistenta la insulina creste si riscul de diabet zaharat, boala cardiovasculara, accident vascular cerebral si cancer.

Pe langa toate aceste date, se pare ca alimentele junk food pot da dependenta. Un studiu din 2010 a demonstrat aceasta.

SFATUL MEU?

Tineti-va departe de alimentele de acest tip, preferati mancarea gatita in restaurant sau mai bine acasa, mancarea servita cu tacamuri in tihna la masa cu prietenii sau familia, departe de agitatie si mijloacele electronice.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *