Diabetul si fumatul

Diabetul si fumatul nu reprezinta cea mai fericita asociere.

Informatii conform carora fumatul este rau pentru fiecare dintre noi sunt peste tot, dar diabetul si fumatul asociate pot duce la complicatii grave.

LASAND LA O PARTE MOTIVELE OBISNUITE, DE CE NU AR TREBUI SA FUMEZ DACA AM DIABET?

S-a dovedit ca fumatul este un factor de risc independent pentru diabet. Daca aveti diabet si fumati va creste riscul de a dezvolta complicatii ale diabetului.

Complicatiile legate de diabet includ deja boala cardiovasculara, accidentul vascular cerebral, dar si probleme cu circulatia sangelui. Fumatul vine in plus peste acest risc ridicat general de diabet si il adauga pe al sau.

In unele cazuri, fumatul poate dubla riscul de complicatii cardiovasculare, dar si renale, deasemenea fumatul poate duce la aparitia disfunctiei erectile.

Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, principala cauza de deces este boala cardiovasculara.

DIABETUL SI FUMATUL – DE CE IMI CRESTE RISCUL DE COMPLICATII?

Diabetul si fumatulDiabetul si fumatul cresc riscul de boala cardiovasculara in moduri similare, iar cand se asociaza cresc si mai mult riscul de a suferi o afectiune cardiovasculara precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Atat nivelul crescut al glicemiei, cat si fumatul distrug vasele arterelor in asa fel incat depozitele de grasime se pot aparea mult mai usor. Odata cu depunerea arteriala de colesterol vasele se vor ingusta si vor face circulatia sanguina mult mai dificila.

Cand se intampla aceasta arterele coronare (arterele care hranesc muschiul inimii) se pot bloca si va aparea cel mai probabil infarctul miocardic.

In mod similar, accidentul vascular cerebral se petrece atunci cand nu ajunge suficient sange la nivelul creierului. Orice factor care poate limita irigarea cu sange poate creste riscul de accident vascular cerebral.

Hiperglicemia are acelasi efect asupra vaselor, dar si a curgerii sangelui. Daca fumati si aveti si diabet zaharat, va expuneti la un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

NU SUNT DIABETIC, DAR FUMEZ. POATE FUMATUL SA PROVOACE DIABET?

Fumatul este un factor de risc dovedit de insulino-rezistenta. Pacientii care au insulino-rezistenta nu isi pot utiliza propria insulina asa cum ar trebui.

Pe langa predispozitia genetica si obezitatea, fumatul este un factor de risc pentru insulino-rezistenta. Insulino-rezistenta duce adesea la diabet zaharat tip 2.

SUNT DIABETIC SI DEPRIMAT. IMI PLACE SA FUMEZ, IN MOD SIGUR LUCRURILE NU POT SA FIE MAI RELE CA ACUM!

Din pacate fumatul la diabetici a demonstrat in anumite studii cresterea riscului de moarte prematura.

Fumatul a dus la deces prin reducerea vitezei de circulatie a sangelui si prin distrugerea vaselor de sange.

LA CE ALTE COMPLICATII ALE DIABETULUI POATE CONTRIBUI FUMATUL?

Alte complicatii ale diabetului care s-au dovedit a fi inrautatite de fumat includ: nefropatia diabetica si albuminuria.

Exista deasemenea legaturi intre fumat si retinopatie, cu toate ca nu sunt la fel de evidente ca riscul cardiovascular.

Fumatul este in mod sigur un factor de risc major atat pentru dezvoltarea, cat si pentru progresia neuropatiei diabetice.

CE BENEFICII POT AVEA DACA MA LAS DE FUMAT CA DIABETIC?

Oprirea fumatului reduce riscul de aparitie a complicatiilor majore legate de diabet.

Multi diabetici nu se lasa de fumat de teama cresterii in greutate. Cateva studii au demonstrat ca beneficiile renuntarii la fumat ca diabetic surclaseaza orice efect negativ produs de obezitate sau de cresterea in greutate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *