Masurarea glicemiei – scurt ghid

Masurarea glicemiei face parte din terapia absolut necesara in controlul diabetului zaharat. Prin masurarea glicemiei reusiti sa tineti diabetul sub control, insa in primul rand invatati sa va cunoasteti modul de reactie al organismului la diferite alimente si nu numai.

MASURAREA GLICEMIEI

In continuare va oferim doar informatii de baza, informatiile detaliate le primiti de la medicul diabetolog sau chiar de la producatorul aparatului de glicemie.

Inainte de a va lua glicemia va spalati pe maini cu apa si sapun si va stergeti bine pe un prosop uscat pentru a evita diluarea sangelui in momentul intepaturii. In cazul in care raman picaturi de apa pe tegument, prin dilutia sangelui este foarte posibil ca valoarea glicemiei sa nu fie cea reala.

Urmatorul pas este scoaterea unui test din cutiuta cu teste a glucometrului si introducerea acestuia in fanta aparatului. Cele mai multe aparate pornesc odata cu introducerea testului, cateva au nevoie si de apasarea butonului central.

Odata pornit aparatul si testul introdus, pe ecran va aparea desenul unei picaturi, aceasta inseamna ca glucometrul este pregatit pentru dozarea glicemiei.

Masati varful degetului pentru a stimula circulatia sangelui si a face mai usoara colectarea. Utilizati dispozitivul de intepare pentru a obtine o picatura de sange.

Fara a strange prea tare extrageti o picatura de sange si apropiati-o de tubul capilar sau zona buretoasa a glucometrului. Retineti ca desi in mod curent majoritatea aparatelor prezinta tub capilar, exista pe piata si glucometre ce prezinta o zona special conceputa pentru aplicarea picaturii de sange, de obicei bine semnalizata.

Dupa ce apare rezultatul glicemiei pe ecran, se scoate testul din glucometru. Este bine sa va notati valoarea obtinuta in carnetelul de glicemii. De asemenea alaturi de valoare este indicat sa precizati si momentul zile in care a fost recoltata glicemia.

Masurarea glicemiei trebuie facuta periodic, cu cat este facuta mai frecvent cu atat diabetul va fi mai bine controlat, iar complicatiile vor fi mai rare.

Studii stiintifice, ca Diabetes Control and Complications Trial (DCCT), au aratat urmatoarele:

  • Un control glicemic mai bun la pacientii cu diabet zaharat tip 1 reduce riscul complicatiilor cronice astfel:
    • afectarea severa a ochiului cu 25%;
    • afectarea rinichilor cu 33%;
    • decesul, prin complicatii cronice ale diabetului cu 33%;
    • accidentul vascular cerebral cu mai mult de 33%.
  • Un control glicemic bun se poate obtine prin:
    • testarea glicemiei de mai multe ori pe zi;
    • obtinerea unui echilibru intre dieta, exercitii fizice, medicamente si injectiile de insulina;
    • pastrarea la zi a unui caiet de autocontrol care sa contina valorile glicemice si tratamentul efectuat.

Un control glicemic strict poate preveni aparitia complicatiilor cronice si poate incetini evolutia acestora. Cand apar complicatii ale diabetului, evolutia acestora poate fi incetinita, dar ele nu sunt reversibile.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *