Durerea de cap si diabetul

Articolul de astazi vorbeste despre posibila asociere intre durerea de cap si diabetul zaharat.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

DUREREA DE CAP SI DIBETUL ZAHARAT

Daca durerea de cap apare ocazional nu reprezinta o problema, insa o durere de cap frecventa trebuie investigata. Bineinteles ca o variatie glicemica importanta, expunerea frecventa la hiperglicemie, dar si hipoglicemia cronica pot determina aparitia durerii de cap.

Stim deja ca celula nervoasa centrala sau creierul se hraneste numai cu glucoza. Daca glicemia nu este in limitele normale se va produce un dezechilibru.

HIPOGLICEMIA POATE DA DUREREA DE CAP

Daca aveti glicemia mica sau aveti hipoglicemie in mod sigur veti resimti o durere de cap importanta ce ramane mult timp dupa ce ati reusit sa scapati de hipoglicemie. Creierul necesita glucoza in fiecare secunda atat pentru a gandi, cat si pentru controlul functiilor vitale precum bataile inimii, dar si respiratia. Atunci cand nu exista suficienta glucoza creierul se lupta sa functioneze si anunta aceasta prin durerea de cap. Mai exact, creierul incearca sa va atraga atentia ca ceva nu este in regula si are nevoie de hrana.

HIPERGLICEMIA POATE DA DUREREA DE CAP

Daca aveti hiperglicemie, problema este alta, exista glucoza in sange, insa aceasta nu reuseste sa patrunda in celule si sa le hraneasca, pentru ca fie nu exista suficienta insulina, fie celulele sunt rezistente la actiunea acesteia. Aceasta inundatie de glucoza, fara insulina, nu este benefica, pentru ca va duce la formarea de cetone si la deshidratare celulara.

Cetonele reprezinta nevoia de glucoza celulara si acestea sunt rezultatul arderilor grasimilor in incercarea de a produce glucoza. Aparitia cetonelor nu este benefica si genereaza o stare de stres pentru intregul organism inclusiv pentru creier.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Mai mult, atunci cand glicemia este mare, corpul se va deshidrata. Cu cat glicemia este mai mare pentru o perioada indelungata, cu atat corpul va deveni mai deshidratat. Deshidratarea atat la persoanele ce sufera de diabet, cat si la cele ce nu sufera de diabet este o cauza binecunoscuta a durerii de cap. Consumul de apa este extrem de important si despre acesta am vorbit in tutorialul de mai jos.

O alta cauza de durere de cap, nu neaparat legata de diabet, insa legata de o afectiune adesea asociata diabetului este hipertensiunea arteriala. Circa doua treimi din persoanele cu diabet zaharat asociaza si hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala mare va poate da dureri de cap, iar daca nu este descoperita va poate da dureri de cap cronice. Este bine sa va luati tensiunea de fiecare data cand nu va simtiti bine pentru ca o hipertensiune arteriala nediagnosticata pe termen lung duce la afectarea inimii, a arterelor, a rinichilor si a ochilor, de asemenea poate creste riscul de accident vascular cerebral.

Concluzia este ca durerea de cap poate fi atat de la diabet, cat si de la afectiunile asociate. De asemenea durerea de cap poate avea cauze nelegate de diabet. Este bine sa va dozati glicemia si tensiunea de fiecare data cand aveti o durere de cap neasteptata, daca glicemia si tensiunea sunt bune, cautati alte cauze de cefalee.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: INCONTINENTA URINARA SI DIABETUL ZAHARAT.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Paine cu dovleac pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *