Rinichii in diabetul zaharat

Articolul de astazi vorbeste despre boala renala. Rinichii in diabetul zaharat sunt adesea afectati, tocmai de aceea trebuie sa va cunoasteti riscurile.

Rinichii sunt organe remarcabile. In interiorul lor exista milioane de vase mici care se comporta precum filtrele. Rolul lor este sa indeparteze deseurile din sange. Cateodata acest sistem de filtrare se distruge.

Diabetul afecteaza rinichii si ii poate distruge.

RINICHII IN DIABETUL ZAHARAT – CUM SE DISTRUG?

Atunci cand organismul nostru digera proteinele pe care le mancam, se produc deseuri.

In interiorul rinichilor milioane de vase de sange denumite capilare, filtreaza aceste deseuri cu ajutorul unor mici orificii plasate de-a lungul lor.

In timp ce sangele trece prin vasele de sange, deseurile ies prin micile orificii. Deseurile devin o parte din urina.

Substantele utile, precum proteinele si celulele rosii, sunt prea mari pentru a trece prin aceste orificii si raman in sange.

Diabetul distruge acest minunat sistem.

Hiperglicemia face ca rinichii sa filtreze prea mult sange. Toata aceasta munca in plus este grea pentru acest delicat sistem de filtrare. Dupa multi ani, sistemul de filtrare incepe sa scape si substante utile precum proteine. Asadar proteinele apar in urina.

O cantitate mica de proteine in urina se numeste microalbuminurie.

Atunci cand boala de rinichi este diagnosticata devreme, in faza de microalbuminurie, tratamentul o poate pastra la acelasi nivel. Un nivel crescut de proteine in sange poarta numele de macroalbuminurie.

In timp, stresul produs de filtrarea in plus, face ca rinichii sa isi piarda capacitatea de filtrare. Deseurile incep sa se acumuleze in organism, iar in cele din urma rinichii cedeaza. Acest stadiu al bolii este foarte serios. O persoana cu insuficienta renala are nevoie de transplant de rinichi sau de dializa. Dializa este un procedeu prin care sangele este filtrat de catre o masina.

RINICHII IN DIABETUL ZAHARAT: CINE ESTE PREDISPUS LA BOALA DE RINICHII?

Nu toate persoanele cu diabet zaharat dezvolta boala de rinichi. Factorii ce pot influenta boala de rinichi includ:

  • fondul genetic;
  • controlul glicemic;
  • tensiunea arteriala.

Cu cat va tineti mai bine sub control tensiunea, dar si glicemia, cu atat aveti sanse mai mici de a face boala de rinichi.

CARE SUNT SIMPTOMELE BOLII DE RINICHI?

Rinichii lucreaza din greu pentru a putea acoperi munca pe care o faceau capilarele disturse, in concluzie boala de rinichi nu are niciun fel de simptomatologie pana cand aproape toata functia renala este distrusa.

De asemenea, simptomele bolii renale nu sunt specifice. Primul simptom al bolii renale este adesea acumularea de lichid. Alte simptome legate de boala renala includ:

  • pierderea somnului;
  • apetit scazut;
  • probleme gastrice;
  • slabiciune;
  • dificultati in concentrare.

Este vital sa mergeti la medic in mod regulat. Doctorul va poate verifica tensiunea arteriala, dar si proteinele din urina, de asemenea medicul va poate face analize uzuale pentru a verifica acumularea de deseuri din sange. Tot medicul diabetolog va poate verifica daca suferiti de complicatii ale diabetului.

CUM PUTETI PREVENI BOALA RENALA?

Boala renala poate fi prevenita prin pastrarea glicemiei in tinte. Cercetarile au arata ca un control strict al glicemiei reduce riscul de microalbuminurie.

RINICHII IN DIABET – TRATAMENT

In primul rand un control strict al glicemiei, dar si al tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala are un efect dramatic asupra ratei de progresie a bolii renale. Chiar si o mica crestere a tensiunii arteriale poate sa inrautateasca boala renala.

Patru moduri de a reduce hipertensiunea arteriala sunt:

  • scaderea in greutate;
  • scaderea consumului de sare;
  • evitarea consumului de alcool si tutun;
  • exercitiu fizic regulat.

Atunci cand aceste metode mentionate mai sus nu dau roade, anumite medicamente pot fi capabile sa scada tensiunea arteriala. Adresati-va medicului cardiolog pentru un tratament eficient pentru scaderea hipertensiunii arteriale.

Mai exista si un alt tip de tratament pe care il recomanda medicii nefrologi si anume dieta saraca in proteine. Proteinele par sa creasca nivelul muncii pe care o fac rinichii. O dieta saraca in proteine poate scadea pierderea de proteine prin urina. Nu incepeti o dieta saraca in proteine inainte de a discuta cu un medic nefrolog.

Atunci cand rinichii cedeaza, este necesara dializa. Dializa presupune deplasarea in centre specializate la intervale regulate pentru filtrarea sangelui cu ajutorul unei masini.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale video gratuite accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru retete fel de fel dedicate diabeticilor accesati blogul culinar: Retete pentru diabetici.

Avem un grup de sprijin si suport ce va asteapta: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *