Testarea glicemiei cu ceasul

Articolul de astazi vorbeste despre ultima noutate in materie de diabet si anume testarea glicemiei cu ceasul. Atat Apple, cat si Android si-au concentrat eforturile in acest sens si minunea este pe punctul sa fie lansata pe piata.

UN SCURT ISTORIC …

In 2015, cand Apple a lansat pentru prima oara ceasul inteligent sau „smartwatch” multe persoane au ramas uimite si si-au cumparat de indata noul dispozitiv inteligent.

Cu timpul s-a dovedit ca cele mai populare caracteristici ale ceasului pe langa anuntarea orei, au fost legate de sanatate si de fitness. Deodata, utilizatorii aveau la incheietura posibilitatea de a-si numara:

  • pasii;
  • kilometri parcursi;
  • treptele urcate;
  • timpul petrecut in picioare;
  • timpul petrecut in miscare;
  • bataile inimii.

Ba mai mult, a aparut posibilitatea de a-ti monitoriza activitatea inimii cu ajutorul unei electrocardiograme si chiar sa verifici daca ai fibrilatie atriala printre altele.

Cererea publicului pentru cat mai multe caracteristici pentru monitorizarea starii de sanatate a fost din ce in ce mai mare.

In concluzie, companiile producatoare care initial nu doreau sa isi ocupe timpul cu realizarea dosarelor pentru aprobarea acestor functii medicale, s-au razgandit si usor – usor din ce in ce mai multe functii legate de sanatate au fost adaugate la noile ceasuri.

TESTAREA GLICEMIEI CU CEASUL

Nu ar trebui sa ramanem surprinsi cand conform unui articol din Coreea de Sud, noul ceas Apple seria 7, dar si noul ceas Samsung Galaxy seria 4 (ambele in curs de lansare in acest an) vor avea ca functie revolutionara testarea glicemiei cu ceasul.

Testarea glicemiei cu ceasul a fost dezvoltata in parteneriat cu MIT si a venit in urma unei cereri uriase a publicului in acest sens.

Ambele ceasuri promit testarea glicemiei fara recoltarea sangelui. Tehnologia se bazeaza pe un senzor optic, iar caracteristica va fi recomandata atat celor cu, cat si celor fara diabet zaharat.

Spre deosebire de glucometrele obisnuite, testarea glicemiei cu ceasul se va baza pe detectarea non-invaziva, cu ajutorul unui senzor cu infrarosii.

Avand in vedere ca tehnologia va fi de ultima generatie, va trebui aprobata de FDA (Food and Drug Administration), ceea ce inseamna ca ambele ceasuri vor trebui sa treaca prin mai multe studii pana sa fie disponibile pentru public.

Studiile clinice dureaza mult timp si costa mult, ceea ce inseamna o intarziere in lansarea produsului, mai ales daca testarea glicemiei este non-invaziva (pana acum nu a mai existat asa ceva). Responsabilitatea este mare, pentru ca persoanele care sufera de diabet chiar se bazeaza pe aceasta dozare pentru un control corect al diabetului.

Exista multe opinii diferite, mai ales cea a CEO de la Valencell, o companie ce se ocupa cu monitorizarea pulsului cu ajutorul unui senzor optic, ce a spus inca din 2017 ca o testare non-invaziva a glicemiei nu o sa apara niciodata.

CEO Steven LeBoeuf, Valencell, spune:

Este complet imposibil sa avem o tehnologie de testare a glicemiei complet si pur non-invaziva.

INTREBARILE …

In plus, punerea pe piata a unei astfel de tehnologii, disponibila pentru publicul larg poate avea consecinte la care nici nu ne putem gandi. Apar nenumarate intrebari precum:

  • Cererea uriasa pentru acest produs va duce la cresterea sau la scaderea pretului?
  • Oamenii cu diabet vor renunta la modul clasic de testare?
  • Acest tip de testare va deveni singurul tip de testare sau modul de testare preferat?
  • Companiile mari producatoare de glucometre vor da faliment?
  • Testele de glicemie vor deveni o tehnologie uitata?
  • Testarea glicemiei cu ceasul va putea fi decontata de stat?
  • Se vor putea conecta aceste ceasuri la pompele de insulina sau la dispozitivele moderne de acest tip?
  • Va fi un lucru bun sau un lucru rau pentru comunitatea diabeticilor?
  • Este chiar posibil ca glicemiile sa fie reale si de incredere fara testarea sangelui sau a lichidului interstitial?
  • Chiar pot aceste mari companii sa ii contrazica pe toti?
  • Chiar vor putea oamenii cu diabet sa isi monitorizeze glicemia si sa obtina intr-un final un control glicemic optim?
  • Oare Tim Cook si Ki-Nam Kim vor revolutiona lumea medicala?

Multe, foarte multe intrebari se invart in jurul acestor ceasuri. Se presupune ca vom avea cateva raspunsuri abia pe la jumatatea anului 2021, asa ca asteptam sa aflam.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Vreti retete? Vizitati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nu numai accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Avem un grup de sprijin si suport, unde va asteptam cererile: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *