Medicamente ce pot creste glicemia

Articolul de astazi abordeaza un subiect extrem de important si anume medicamente ce pot creste glicemia. Exista nenumarate tratament ce pot duce la cresterea glicemiei.

CLINICA VIRTUALA

YouTube video
clinica@diabet-si-nutritie.ro

MEDICAMENTE CE POT CRESTE GLICEMIA

CORTOCOSTEROIZII

Aceste medicamente sunt utilizate pentru reducerea inflamatiei in artrita, astm, alergii si nu numai. Corticosteroizii pot afecta serios glicemia, totul depinde insa de forma de administrare.

Corticosteroizii utilizati prin inhalare sau prin creme nu vor modifica glicemia pentru ca nu ajung in sange in cantitati mari.

Corticosteroizii injectati sau administrati pe cale orala va pot creste semnificativ glicemia.

In cazul in care tratamentul este pe termen scurt, glicemia nu va fi serios influentata, insa daca tratamentul dureaza cateva saptamani, atunci glicemia va creste si va poate produce probleme. In cazul in care trebuie sa urmati tratament cu corticosteroizi este bine sa tineti legatura cu medicul diabetolog pentru a ajusta sub indrumarea acestuia tratamentul de diabet.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

YouTube video
clinica@diabet-si-nutritie.ro

BETA-BLOCANTELE

Beta-blocantele utilizate pentru aritmie si anxietate, dar si pentru scaderea tensiunii arteriale, va pot creste glicemia. Unele betablocante pot avea un efect minim in comparatie cu altele. In plus betablocantele pot ascunde tahicardia, un semn important de hipoglicemie.

STATINELE

Statinele, medicamente utilizate pentru scaderea colesterolului va pot creste glicemia. De asemenea trebuie sa intelegem ca aceste medicamente va ofera o protectie cardiovasculara importanta si nu au inlocuitor. Tocmai de aceea este bine sa puneti in balanta beneficiul versus risc, in sensul ca protectia cardiovasculara este mult mai importanta in comparatie cu posibila crestere glicemica data de aceste medicamente.

Tot in grupa medicamentelor ce scad colesterolul intra si niacina sau vitamina B3. Niacina va poate creste glicemia in cazul in care suferiti de diabet zaharat.

INTREABA DOCTORUL

YouTube video
 

Intreaba doctorul

ANTIPSIHOTICELE

Antipsihoticele utilizate pentru a trata afectiunile mintale printre care mentionez schizofrenia va pot creste glicemia.

Daca observati cresteri glicemice dupa introducerea in tratament a unuia din medicamentele mentionate anterior este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Daca intreruperea terapiei ce a dus la cresterea glicemica nu este posibila, este bine sa va ajustati medicatia antidiabetica pentru a reduce riscul de hiperglicemie cronica si complicatii ale diabetului.

YouTube video

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *