Poliuria
Poliuria reprezinta termenul medical pentru urinari frecvente mai mult ca de obicei si intr-o cantitate mai mare ca de obicei.
Poliuria este definita ca eliminarea frecventa a unor cantitati crescute de urina – mai mult de 3 litri pe zi, in comparatie cu o cantitate normala de urina care ar fi de circa 1 – 2 litri pe zi.
Poliuria este unul dintre simptomele principale ale diabetului (atat de tip 1, cat si de tip 2) si poate duce la deshidratare severa, care in cazul in care nu este trata poate afecta rinichii.
CAUZE DE POLIURIE
Poliuria reprezinta in general rezultatul unui consum crescut de lichide (polidipsie), in mod special apa si lichide care contin cofeina sau alcool.
Poliuria reprezinta deasemenea principalul simptom de diabet zaharat. Atunci cand rinichii filtreaza sangele pentru a produce urina, ei reabsorb tot zaharul si il intorc in circulatia sanguina.
In diabet, nivelul zaharului din sange este anormal de crescut. Nu tot zaharul poate fi reabsorbit si excesul de glucoza din sange ajunge in urina impreuna cu o cantitate mare de apa.
Rezultatul este un volum mare de urina.
ALTE CAUZE DE POLIURIE
- Diabet insipid
- o afectiune nelegata de diabetul zaharat care afecteaza rinichii si hormonii ce interactioneaza cu acestia. Rezultatul este o cantitate mare de urina.
- Afectiune renala
- Insuficienta renala
- Medicamente
- acestea includ diureticele (substante ce cresc excretia apei din organism prin urina).
- Diaree cronica
- Sindromul Cushing
- Polidipsia psihogena
- consumul excesiv de apa observat adesea la femeile de varsta mijlocie cu anxietate si la pacientii cu boli psihiatrice.
- Hipercalcemia
- nivel crescut de calciu in sange.
- Sarcina.
POLIURIA CA SIMPTOM DE DIABET
Chiar daca este cunoscut faptul ca poliuria face parte din simptomele unui diabet zaharat nediagnosticat, aceasta poate aparea si in cazul unui diabet diagnosticat daca valorile glicemice au crescut prea mult.
Daca valorile glicemice cresc prea mult, organismul va incerca sa remedieze situatia indepartand glucoza din sange cu ajutorul rinichilor. Cand se intampla asta, rinichii vor elimina si mai multa apa si veti fi nevoiti sa urinati mai mult ca de obicei.
Daca resimtiti frecvent o nevoie de a urina imperioasa, este foarte posibil ca glicemia sa fie prea mare. Ar fi bine sa va testati glicemia mai des.
RECUNOASTEREA POLIURIEI
Cel mai comun semn de poliurie este producerea de cantitati mari de urina pe parcursul intregii zile.
Daca va ingrijoreaza cantitatea de urina si credeti ca suferiti de poliurie, ar fi bine sa va notati cate lichide non-calorice consumati, cat de des mergeti la toaleta si ce cantitate de urina eliminati.
Ar trebui sa consultati un medic in cazul in care nu aveti o explicatie pentru poliurie si aceasta se mentine pentru mai multe zile, fara sa fie ameliorata.