Preventia diabetului zaharat

Articolul de astazi vorbeste despre preventia diabetului zaharat tip 2.

CE ESTE DIABETUL ZAHARAT TIP 2?

Diabetul zaharat tip 2 este o boala cronica ce afecteaza milioane de persoane din lumea intreaga.

Persoanele cu un diabet zaharat tip 2 slab controlat pot dezvolta diferite complicatii printre care mentionez:

  • orbirea;
  • insuficienta renala;
  • boala cardiovasculara si nu numai.

CE ESTE PREDIABETUL?

Inainte ca diabetul sa fie diagnosticat, exista o perioada in care glicemiile sunt mai mari, insa nu suficient de mari pentru a pune diagnosticul de diabet. Aceasta perioada este cunoscuta ca prediabet.

Circa 70% din persoanele ce sufera de prediabet, vor dezvolta la un moment dat diabet zaharat tip 2. Din fericire trecerea de la prediabet la diabet nu este inevitabila. Exista multi factori pe care nu ii puteti schimba, precum genele, varsta si comportamentul anterior, insa in acelasi timp exista si multe masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de diabet.

PREVENTIA DIABETULUI ZAHARAT

PRIMA MASURA

Prima masura pentru preventia diabetului zaharat este intreruperea consumul de zahar si de carbohidrati rafinati. Consumul de alimente cu zahar si de carbohidrati rafinati va poate grabi pasii catre diabet.

Organismul descompune imediat aceste alimente in mici molecule de zahar care sunt rapid absorbite in sange. Rezultatul este cresterea glicemica. Odata cu aceasta crestere, pancreasul este stimulat sa produca insulina, un hormon ce ajuta zaharul sa iasa din sange si sa patrunda in celule.

La persoanele cu prediabet, celulele organismului sunt rezistente la actiunea insulinei, in concluzie zaharul ramane intr-o concentratie mare in sange. Pentru a compensa, pancreasul produce mai mult insulina, in incercarea de a aduce glicemia la un nivel normal.

In decursul timpului, glicemia va creste si mai mult, nivelul de insulina la fel si va aparea in cele din urma diabetul zaharat tip 2. Multe studii au aratat o legatura intre consumul frecvent de zahar si carbohidrati rafinati si riscul de diabet.

A DOUA MASURA

A doua masura pentru preventia diabetului zaharat este legata de exercitiul fizic.

Exercitiul fizic regulat poate ajuta la prevenirea diabetului. Exercitiul fizic creste sensibilitatea celulelor la insulina. In concluzie, atunci cand faceti efort fizic, aveti nevoie de mai putina insulina pentru a pastra glicemia in tinte.

Multe tipuri de exercitiu fizic si-au dovedit rolul in reducerea rezistentei la insulina, dar si in reducerea glicemiei la persoanele prediabetice supraponderale sau obeze. Printre acestea mentionez:

  • gimnastica aerobica;
  • exercitiul fizic intens pe perioade scurte;
  • exercitiul fizic pentru forta.

Este bine sa alegeti o activitate fizica pe care o faceti din placere.

A TREIA MASURA

A treia masura pe care o puteti lua pentru a preventia diabetului zaharat este consumul de apa ca principala sursa de hidratare. Apa este pe departe cea mai naturala bautura pe care o puteti consuma. Mai mult, daca veti consuma apa mereu, veti sta departe de bauturile bogate in zahar, conservanti si alte ingrediente nesigure.

Bauturile racoritoare cu zahar au fost legate de o crestere importanta a riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dar si diabet zaharat LADA.

Diabetul zaharat LADA este o forma de diabet zaharat tip 1 care apare la persoanele de peste 18 ani. Spre deosebire de diabetul zaharat tip 1 din copilarie, diabetul zaharat LADA se dezvolta incet.

Despre diabetul zaharat LADA am discutat in tutorialul de mai jos pe care va invit sa il urmariti.

A PATRA MASURA

Masura numarul patru se refera la greutate, daca aveti probleme in acest sens este bine sa scadeti in greutate.

Chiar daca nu toate persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderale sau obeze, majoritatea sunt. Mai mult, prediabeticii tind sa aiba exces de greutate in regiunea abdominala si in jurul organelor.

Acest tip de grasime poarta denumirea de grasime viscerala. Un exces de grasime viscerala promoveaza inflamatia si rezistenta la insulina, crescand in acest fel riscul de a face diabet zaharat.

A CINCEA MASURA

Al cincilea sfat este legat de fumat.

Fumatul este legat de nenumarate afectiuni serioase, printre care mentionez:

  • boala cardiovasculara;
  • emfizemul;
  • cancerul de plaman;
  • cancerul de san;
  • cancerul de prostata.

De asemenea atat fumatul, cat si expunerea pasiva la fumul de tigara creste riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

A SASEA MASURA

In al saselea rand va recomand sa urmati o dieta saraca in carbohidrati.

Despre dieta saraca in carbohidrati, dar si despre dieta keto am discutat in tutorialul de mai jos pe care va invit sa il urmariti.

A SAPTEA MASURA

Aveti grija si la portii. Fie ca doriti sa urmati o dieta saraca in carbohidrati sau nu, este important sa evitati consumul unor portii mari pentru a reduce riscul de diabet, mai ales daca sunteti supraponderali.

Consumul unor cantitati mari de mancare la o singura masa a determinat o crestere glicemica, dar si insulinica mare in randul persoanelor cu risc de diabet zaharat.

A OPTA MASURA

Evitati viata sedentara.

Daca nu faceti efort fizic sau faceti foarte putin efort fizic si stati mai toata ziua, inseamna ca duceti un stil de viata sedentar.

Schimbarea acestui mod de viata este cruciala si poate fi posibila daca vreti asta.

Daca stati la birou asigurati-va ca va ridicati la fiecare ora si ca mergeti pana la un coleg. Este greu sa va schimbati obiceiurile, dar este important sa o faceti. Nu incercati sa stabiliti tinte pe care nu le puteti atinge, este suficient sa stati in picioare cand vorbiti la telefon, dar si sa va miscati prin camera, sa urcati pe scari in loc sa folositi liftul.

A NOUA MASURA

Sfatul noua se refera din nou la dieta. Consumati alimente bogate in fibre. Consumul de fibre este benefic pentru intestine si pentru controlul greutatii.

Fibrele pot fi impartite in doua mari categorii si anume:

  • solubile;
  • insolubile.

Fibrele solubile absorb apa, in timp ce fibrele insolubile nu.

A ZECEA MASURA

Scadeti consumul de alimente procesate. Acestea sunt legate de nenumarate probleme de sanatate, inclusiv:

  • boala cardiovasculara;
  • obezitate;
  • diabet.

MASURA UNSPREZECE

Consumati cafea sau ceai.

Chiar daca principala sursa de hidratare trebuie sa fie apa, includerea cafelei si a ceaiului in dieta poate aduce beneficii legate de preventia diabetului zaharat. Cafeaua si ceaiul contin antioxidanti ce va protejeaza.

MASURA DOISPREZECE

Luati in considerare utilizarea catorva ierburi ce va pot ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina si in consecinta pot reduce progresia catre diabet.

Spre exemplu cucurmin. Cucurminul este o parte componenta a turmericului. Acesta are proprietati puternice antiinflamatorii si a fost utilizat in India de secole. Turmericul poate fi eficient in artrita si poate reduce markerii inflamatori la persoanele cu prediabet. Tot turmericul a aratat puterea de a reduce rezistenta la insulina si o data cu aceasta progresia catre diabetul zaharat.

Berberina se gaseste in mai multe ierburi si a fost utilizata in medicina traditionala chineza de mii de ani. Aceasta scade inflamatia si reduce colesterolul, in plus se pare ca ea are proprietati puternice de reducere a glicemiei. Efectul de scadere a glicemiei al berberinei a fost comparat cu cel al metforminei, cel mai utilizat medicament pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2. Pentru ca berberina creste sensibilitatea la insulina si reduce eliberarea de glucoza din ficat, poate ajuta persoanele cu prediabet sa evite diabetul.

PE SCURT

Puteti controla multi factori ce influenteaza evolutia dumneavoastra catre diabet zaharat.

In loc sa considerati prediabetul ca un pas ce va duce inevitabil catre diabet, mai bine il considerati ca un semn si ca o motivatie pentru a face schimbari ce va reduc acest risc.

Consumul alimentelor corecte si adoptarea unui stil de viata sanatos va ajuta sa va reglati glicemia, insulina si ce e si mai important sa evitati evolutia spre diabet zaharat.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Grapefruit si medicamentele.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Pentru informatii actuale si corecte despre diabet si nutritie, vizitati blogul nostru partener: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru astazi, blogul nostru culinar va propune reteta de: Tikka Masala cu pui.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *