Alimente permise si nepermise in guta
Articolul de astazi vorbeste despre tipul de alimente permise si nepermise in guta.
CLINICA VIRTUALA
ALIMENTE PERMISE SI NEPERMISE IN GUTA
Guta reprezinta un tip de artrita, o boala inflamatorie ce afecteaza articulatiile.
Persoanele ce sufera de guta experimenteaza dureri bruste si severe, impreuna cu umflarea si inflamatia articulatiilor mici. In circa jumatate din cazuri, guta afecteaza degetele mari de la picioare, dar poate afecta si:
- degetele de la mana;
- incheieturile;
- genunchii;
- calcaiele.
Simptomele de guta sau atacurile de guta apar atunci cand exista prea mult acid uric in sange.
CE ESTE ACIDUL URIC?
Acidul uric reprezinta un deseu rezultat in urma digestiei anumitor alimente.
Atunci cand acidul uric este mare, cristalele se pot acumula in articulatii, in urma acumularii articulatiile se vor umfla si vor genera durere. De cele mai multe ori atacurile de guta apar in mod tipic noaptea si dureaza intre trei si zece zile.
Majoritatea persoanelor ce dezvolta aceasta afectiune nu pot elimina in mod eficient acidul uric, in consecinta el se va acumula, cristaliza si bloca in articulatii. Alte persoane pot avea mult acid uric din cauza alimentatiei.
Daca suferiti de guta anumite alimente pot genera un atac de guta prin cresterea acidului uric.
Aceste alimente sunt in general bogate in purine, o substanta ce se gaseste in mod natural in alimente. Atunci cand digerati purinele, organismul elimina acidul uric. Persoanele ce sufera de guta nu pot indeparta in mod eficient acidul uric, ceea ce inseamna ca o alimentatie bogata in purine duce la acumularea acidului uric si aparitia atacului de guta.
PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT
- organele;
- carnea rosie;
- fructele de mare;
- alcoolul;
- berea.
Aceste alimente contin o cantitate moderata spre mare de purine. Exista insa o exceptie de la aceasta regula. Se pare ca legumele bogate in purine nu genereaza un atac de guta, mai mult, bauturile cu zahar si fructoza pot creste riscul de guta si atacuri de guta, chiar daca nu sunt bogate in purine.
Se pare ca acestea cresc acidul uric accelerand cateva procese celulare. Lactatele cu un continut scazut de grasime, produsele din soia si suplimentele cu vitamina C pot preveni atacurile de guta, reducand nivelul de acid uric. Lactatele grase nu influenteaza in niciun fel nivelul de acid uric.
ALIMENTE NEPERMISE IN GUTA
Sa incepem cu alimentele pe care nu va recomand sa le consumati in cazul in care suferiti de guta si anume asa cum am mai sus alimentele bogate in purine sau alimentele ce contin mai mult de 200 mg de purine intr-o suta de grame de produs.
Este bine sa evitati si produsele cu fructoza, dar si cele cu un continut moderat spre mare de purine, adica intre 150 si 200 miligrame purine pentru 100 grame.
EVITATI ORGANELE
Este bine sa evitati organele: ficat, rinichi, creier, pipote si inimi, de asemenea orice tip de carne rosie trebuie evitata.
EVITATI PESTELE SI FRUCTELE DE MARE
Chiar daca este in general benefic, in cazul in care suferiti de guta este bine sa evitati pestele: heringul, tonul, macroul, sardinele, pastravul si asa mai departe, dar si fructele de mare precum crevetii, homarul si scoicile.
EVITATI SUCURILE SI BEREA
Sucurile din fructe si cele cu zahar trebuie de asemenea evitate, la fel si cele cu zahar natural adaugat precum cele cu miere, nectar de agave si sirop de porumb bogat in fructoza. Nu uitati ca berea si alcoolul va pot creste acidul uric.
ALIMENTELE RECOMANDATE
Alimentele pe care va recomand sa le consumati sunt cele cu un continut mic de purine si anume sub 100 miligrame pe 100 grame de produs si anume:
- orice tip de fruct;
- orice tip de legume;
- orice tip de nuci;
- lactate;
- oua;
- ierburi;
- cafea;
- ceai verde;
- ulei.
Pe langa alimentatie este bine:
- sa va schimbati si stilul de viata;
- sa scadeti in greutate;
- sa faceti exercitiu fizic regulat;
- sa va hidratati;
- sa limitati consumul de alcool.
Suplimentele cu vitamina C, va pot fi de un real ajutor.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Ar trebui evitat glutenul in diabet?
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru azi: Prajitura cu vanilie si cocos pentru diabetici.
D-na doctor,
As dori sa va intreb daca polenul de albine si pastura sunt permise in hiperuricemie ?