Ce beneficii are hrisca?

Hrisca apartine unui grup de alimente cunoscute sub numele de pseudocereale. Ea se cultiva in emisfera nordica, in special in Rusia, Kazakhstan, Cina, dar si Europa Centrala si de Est.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CE ESTE HRISCA?

Hrisca nu este inrudita cu graul si nu contine gluten, ea este utilizata in ceai sau sub forma de faina si noodles.

Hrisca a devenit populara datorita continutului crescut de minerale si antioxidanti. Printre beneficii mentionez si imbunatatirea controlului glicemic.

CARE SUNT BENEFICIILE?

GLUCIDELE

Este compusa in principal din carbohidrati, 100 grame de hrisca cruda contine circa 72 grame de glucide. Carbohidratii din hrisca au un index glicemic mic spre mediu, iar o parte din ei ajuta la un control glicemic optim dupa masa.

FIBRELE

De asemenea in hrisca exista fibre ce nu pot fi digerate si in concluzie ajuta la sanatatea colonului.

PROTEINELE

Proteinele din hrisca sunt de calitate superioara, fiind bogate in aminoacizi precum lizina si arginina. Se pare ca proteinele din hrisca s-au dovedit eficiente in scaderea colesterolului, scaderea riscului de aparitie a pietrelor de la nivelul vezicii biliare, dar si reducerea riscului de cancer de colon.

GLUTEN

Ca toate pseudocerealele, hrisca nu contine gluten, ceea ce inseamna ca este potrivita pentru persoanele ce sufera de intoleranta la gluten sau boala Celiaca.

MINERALE

Hrisca nu contine foarte mult vitamine, insa este extrem de bogata in minerale precum magneziu, cupru, fier si fosfor. Mineralele din hrisca se absorb foarte bine de catre organism.

GLICEMIA?

Hrisca are nenumarate beneficii pentru controlul glicemic. Ea reuseste sa aplatizeze curbele glicemice de dupa masa. Avand in vedere ca hrisca este o sursa buna de fibre, indexul glicemic este mic spre mediu, iar asta inseamna ca este sigura pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2.

Mai mult in studii hrisca a reusit sa reduca glicemia la persoanele ce sufera de diabet zaharat. Se pare ca glucidele din hrisca reusesc sa reduca rezistenta la insulina.

INIMA

Hrisa imbunatateste si sanatatea inmii prin:

  • prevenirea formarii cheagurilor de sange;
  • scaderea inflamatiei;
  • scaderea tensiunii arteriale.

De asemenea protejeaza inima prin reducerea nivelului de colesterol rau sau LDL-colesterol.

EFECTE ADVERSE?

Consumul de hrisca poate produce reactii alergice la unii oameni, insa acestea apar atunci cand se consuma cantitati mari. Printre simptome mentionez:

  • iritatii;
  • umflaturi;
  • probleme digestive;
  • in cel mai rau caz soc anafilactic.

PE SCURT

Hrisca este o pseudocereala ce:

  • nu contine gluten;
  • contine fibre;
  • este bogata in minerale;
  • ajuta la scaderea glicemiei de dupa masa;
  • ajuta la protectia cardiovasculara.


Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Afinele si diabetul.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Ne gasiti si pe Twitter: Dr. Petrache.

Pentru consultatii accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Carrot Cake pentru diabetici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *