Picioarele in diabetul zaharat
Articolul de astazi vorbeste despre picioare in diabetul zaharat. Picioarele in diabetul zaharat reprezinta un subiect important, fiecare diabetic trebuie sa cunoasca ce fel de complicatii pot aparea la acest nivel.
PICIOARELE IN DIABETUL ZAHARAT
Persoanele care sufera de diabet zaharat pot dezvolta nenumarate probleme la nivelul picioarelor. Chiar si probleme in general usoare pot sa se agraveze si pot duce la complicatii serioase.
Problemele de la nivelul picioarelor apar cel mai adesea atunci cand exista o distrugere a nervilor periferici, aceasta distrugere poarta denumirea de neuropatie.
Neuropatia poate produce:
- furnicaturi;
- durere sub forma de arsura sau intepaturi;
- slabiciune la nivelul picioarelor.
De asemenea neuropatia poate produce pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor, in consecinta va puteti lovi fara sa va dati seama, puteti merge cu obiecte taioase in pantofi fara sa simtiti.
Circulatia sanguina proasta sau schimbarile in forma piciorului sau a degetelor pot produce din nou probleme. Aveti mare grija de picioare si vizitati-va medicul daca observati modificari la acest nivel. Daca aveti diabet zaharat, ingrijirea picioarelor este deosebit de importanta pentru a va putea tine departe de complicatii.
PICIOARELE IN DIABETUL ZAHARAT – CUM LE INGRIJESC
Spalati-va picioarele in fiecare zi, insa utilizati apa calduta, testati temperatura apei cu mana, pentru ca daca exista deja complicatii este foarte posibil sa nu simtiti apa fierbinte si sa va produceti rani grave.
Uscati-va bine picioarele cu ajutorul unui prosop de bumbac moale si nu uitati sa va spalati si sa va stergeti si intre degete.
Hidratati-va pielea picioarelor cu ajutorul unei creme, nu aplicati crema si intre degete, aplicati-o doar pe picior.
Verificati unghiile, taiati-le in forma patrata, nu rotunjiti colturile, nu utilizati ustensile nesterile.
Verificati-va talpile cu ajutorul unei oglinzi sau cu ajutorul unui apropiat, nu trebuie sa existe zone rosii, zone rosii-violacee, taieturi, bataturi.
Daca apar astfel de semne discutati cu medicul dumneavoastra.
Nu umblati desculti, purtati mereu sosete.
Alegeti pantofi comozi care sa nu va deranjeze pe timpul mersului.
Inainte de a va incalta, verifica incaltamintea, este posibil sa existe obiecte sau pietricele pe care sa nu le simtiti si care sa va lezeze pielea pe parcursul mersului.
Principala metoda de preventie este evitarea oricarei leziuni a picioarelor.
CE ESTE NEUROPATIA?
Neuropatia reprezinta o complicatie a diabetului ce presupune distrugerea nervilor. Odata cu distrugerea acestora este foarte posibil sa va pierdeti sensibilitatea de orice fel de la acest nivel. In concluzie nu veti simti durerea, caldura sau raceala talpilor.
Pierderea sensibilitati este aproape egala cu posibilitatea de a va rani fara sa va dati seama. Puteti avea o piatra mai ascutita in pantof, nu veti simti ca aceasta va raneste, poate veti realiza abia cand ajungeti acasa si observati sange pe soseta.
Nu purtati niciodata pantofii fara sosete de bumbac.
Alegeti pantofii comozi, asa cum o piatra va poate leza pielea, tot asa poate aparea si o batatura din cauza pantofului pe care daca nu o simtiti in mod sigur nu o tratati si ea se va agrava. Distrugerea nervilor poate duce si la modificari ale formei piciorului, dar si a degetelor de la picior.
Daca piciorul nu sta confortabil in pantofi, incercati sa va faceti pantofi la comanda special conceputi pentru forma piciorului dumneavoastra.
PIELEA PICIOARELOR
Diabetul poate produce si schimbari la nivelul pielii piciorului. Pielea talpii si nu numai poate deveni foarte uscata, in consecinta se va decoji si va crapa.
Acest fenomen apare din cauza imposibilitatii organismului de a-si pastra starea de hidratare a pielii.
Crapaturile sunt porti de intrare pentru diferiti germeni si posibile complicatii pe care cu greu le veti stapani. Dupa ce faceti baie, uscati-va picioarele si sigilati-le cu ajutorul unei creme hidratante fara parfum.
Nu va dati cu crema intre degete. Crema dintre degete se absoarbe mai greu si poate duce la infectii.
VASELE DE SANGE DE LA NIVELUL PICIOARELOR
Circulatia sanguina proasta va poate expune la infectii periculoase. Daca sangele nu ajunge in zona infectiei, inseamna ca nu poate lupta impotriva acesteia.
Diabetul face ca vasele de sange de la nivelul picioarelor sa se subtiezez si sa se intareasca.
Puteti impiedica aparitia acestor probleme incetand fumatul. Fumatul determina intarirea mai rapida a vaselor de sange. Colesterolul de asemenea patrunde in vase si le intareste.
ATENTIE!
Daca simtiti ca aveti picioarele reci este normal sa incercati sa le incalziti. Mare grija, insa, din pacate, daca nu mai aveti sensibilitate la nivelul picioarelor, nu veti reusi sa simtiti corect temperatura si sunteti in pericolul de a va arde.
S-au petrecut nenumarate accidente legate de tentativa de incalzire a picioarelor prin plasarea acestora in apa fierbinte, in contact cu soba sau cu orice alta sursa de caldura incinsa.
Cel mai bun mod pentru a va incalzi picioarele este cu ajutorul sosetelor groase.
CLAUDICATIA INTERMITENTA
Unele persoane simt durere la nivelul gambelor atunci cand merg repede, urca sau desfasoara o activitate fizica pe o suprafata tare. Acest simptom poarta numele de claudicatie intermitent.
Incetarea activitatii pentru cateva clipe va duce de cele mai multe ori la oprirea durerii. Daca va recunoasteti in aceasta situatie este bine sa renuntati la fumat si sa va prezentati la medic.
Exercitiul fizic este bun atunci cand aveti o circulatie sanguina afectata. El stimuleaza curgerea sangelui la nivelul picioarelor si gambelor.
ULCERELE
Ulcerele de la nivelul picioarelor apar de cele mai multe ori in punctele de presiune.
La nivelul calcaiului sau la baza degetului mare.
Ulcerele din lateralele picioarelor apar in general din cauza incaltamintei necorespunzatoare.
Tineti minte, chiar daca unele ulcere nu dor, fiecare ulcer oricat de mic trebuie vazut de un medic cat mai repede. Neglijarea ulcerelor poate duce la infectie, infectia se poate agrava si poate necesita amputatie.
Prezentati-va la medicul podiatru pentru a va salva piciorul in cazul in care observati cel mai mic ulcer la acest nivel. Ulcerele de la nivelul talpii in cazul in care sunteti diabetic nu se pot trata in siguranta acasa, trebuie sa va prezentati de urgenta la un medic podiatru pentru a nu contribui la agravarea afectiuni si a ajunge la amputatie.
AMPUTATIA
Persoanele cu diabet sunt mult mai predispuse la amputatii in comparatie cu alte persoane.
De ce?
Pentru ca multe persoane cu diabet sufera de boala arteriala periferica. Aceasta afectiune reduce circulatia sangelui la nivelul picioarelor.
De asemenea, multe persoane cu diabet sufera de neuropatie, asa cum am spus anterior neuropatia scade sensibilitatea in mod considerabil. Toate aceste probleme produc un mediu propice pentru aparitia ulcerelor si a infectiilor ce pot duce la amputatie.
Majoritatea amputatiilor pot fi evitate prin verificarea frecventa a picioarelor, controlul optim al glicemiei si incaltaminte adaptata. Tocmai din aceste motive, trebuie sa aveti grija de picioarele dumneavoastra si sa va prezentati la medic de indata ce observati cea mai mica problema la acest nivel.
Pe langa un dezechilibru glicemic cronic, fumatul reprezinta un alt pericol pentru picioare. Fumatul afecteaza vasele mici de sange, poate produce scaderea circulatiei sangelui la nivelul picioarelor si vindecarea greoaie a picioarelor.
In general, pacientii diabetici ce sufera amputatii sunt si fumatori.
AVETI MARE GRIJA DE PICIOARELE DUMNEAVOASTRA
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.
Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale despre diabet si nu numai vizionati gratuit canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.
Blogul nostru culinar va asteapta cu retete fel de fel pe: Retete pentru diabetici.
Avem un grup de suport unde va astepta: Despre diabet si nutritie.