Diabetul si stresul

Diabetul si stresul sunt strans legate, insa o viata fara stres putin sunt cei care si-o pot permite.

Stresul, fie el fizic sau mental, s-a dovedit a determina schimbari legate de glicemie, iar daca suferiti deja de diabet, stresul nu poate decat sa va faca rau.

Stresul poate afecta controlul diabetului, atat direct, cat si indirect, insa in acelasi timp poate aparea si in momentul diagnosticului de diabet, in momentul schimbarii tratamentului sau in momentul aparitiei complicatiilor.

CE ESTE STRESUL?

Pe scurt, stresul este o stare de presiune emotionala si tensiune ce apare atunci cand simtiti ca nu mai faceti fata problemelor zilnice.

Atunci cand deveniti stresat, corpul raspunde repede prin eliberarea hormonilor ce permit accesul celulelor la depozitul de energie – grasime si glucoza – pentru a ajuta organismul sa iasa din pericol.

In timp atat stresul fizic, cat si cel mental, va pot epuiza si va vor duce in depresie sau va poate genera alte probleme mentale.

CE POATE PRODUCE STRESUL?

Locuim intr-o societate plina de stres care ne solicita in fiecare zi. Aceasta presiune poate sa fie cateodata prea greu de controlat. In acest fel vom ajunge sa fim complesiti de stres.

Acest sentiment de fiecare zi poate fi produs de lucruri simple ca:

  • tensiunea de la locul de munca;
  • casnicie si relatii;
  • parinti/copii;
  • probleme de sanatate, cum ar fi diabetul;
  • insecuritate financiara;
  • trafic.

DIABETUL SI STRESUL?

Diagnosticul de diabet sau orice alta afectiune cronica, poate sa va aduca mult stres si presiune.

In aceste conditii va fi mai greu sa va controlati glicemia, care in majoritatea cazurilor se adauga frustrarilor si stresului.

DIABETUL SI STRESUL – CUM SUNT AFECTAT?

Se stie ca oamenii cu diabet care sunt stresati in mod regulat au glicemia mai tot timpul modificata.

Unul din motive este legat de hormonii de stres. Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul cresc cantitatea de zahar din sange. Un nivel crescut de cortizol poate duce la afectiuni precum Sindromul Cushing unul din cauzele mai putin cunoscute ale diabetului.

Stresul constant si frustrarea produsa de probleme pe termen lung cu reglarea glicemiei pot sa va consume si va pot determina sa va neglijati controlul bolii.

De exemplu, este foarte posibil sa incepeti sa va ignorati glicemiile si sa uitati sa le verificati sau puteti adopta obiceiuri de viata nesanatoase, sa faceti exercitiu fizic mai putin, sa mancati mai multe alimente nesanatoase si alimente ultraprocesate, sa beti mai mult alcool si sa fumati. Fenomenul este cunoscut si se numeste epuizarea diabeticului sau „diabetes burnout” in engleza.

In timp ce stresul va altereaza valoarea glicemica, impactul sau variaza de la persoana la persoana. Studii legate de efectele stresului asupra glucozei la oameni au aratat ca stresul psihic si mental provoaca o crestere a nivelului glicemiei la persoanele cu diabetul zaharat tip 2 si la majoritatea diabeticilor cu diabet zaharat tip 1. Deasemenea s-a constatat ca nivelul glicemiei poate scadea la persoanele cu diabet zaharat tip 1 supuse la stres.

Stresul fizic, precum bolile si ranile, produc aproape mereu cresterea glicemiei la persoanele cu orice tip de diabet zaharat.

DIABETUL SI STRESUL – DE UNDE STIU CA STRESUL IMI AFECTEAZA SAU NU CONTROLUL GLICEMIC?

Un mod simplu de a afla este sa va clasificati nivelul de stres de la 1 la 10 de fiecare data cand va testati glicemia. Notati-va atat glicemia, cat si nivelul de stres in carnetel.

Daca faceti asta mai multe saptamani, ar trebui sa stabiliti un model. Acest model va permite sa apreciati daca nivelul de stres va afecteaza glicemia.

Memoria este afectata in diabetul zaharat tip 2 si obezitate Trebuie sa stim ca atunci cand ne confruntam cu un stres, hormonii eliberati ne ajuta sa facem fata amenintarii. Nivelul glucozei creste pentru a avea energie, nivelul tensiunii creste pentru a aduce cat mai mult oxigen in muschi, deasemenea creste nivelul de adrenalina pentru vigilenta si alerta sporita.

Sunt persoane care in momentul pericolului se blocheaza, par ca ingheata. Acest fenomen a fost intens studiat in ultima perioada si se pare ca este legat de inceputurile umane, cand „a face pe mortul” ii ajuta pe stramosi sa scape de atacatori.

Omul modern are mai putine amenintari fizice, insa atunci cand se confrunta cu presiune psihologica, cum ar fi blocajul in trafic, creierul si corpul se comporta in aceiasi maniera ca atunci cand este amenintat fizic.

La cei cu diabet unde insulina, fie nu e produsa, fie nu isi poate face rolul, glucoza se acumuleaza in sange si determina cresterea glicemiei.

CUM POT SA COMBAT STRESUL?

Sunt mai multe moduri prin care va puteti elibera de stres. Acestea includ:

  • exercitiul fizic regulat sau sportul in echipa;
  • plecatul in vacanta;
  • ascutatul muzicii;
  • practicarea yoga sau a exercitiilor de respiratie;
  • meditatie.

Telul principal al acestor exercitii este relaxarea, relaxarea este cheia eliberarii de stres.

CUM MA AJUTA EXERCITIUL FIZIC CU STRESUL?

Cercetarile din domeniu arata ca activitatea fizica poate creste sensibilitatea la insulina si in concluzie poate duce la scaderea glicemiei si la arderea caloriilor.

Se recomanda circa 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana.

Miscarea corpului va poate relaxa si mintea si poate reduce presiunea de peste zi. Mintea va fi mai preocupata de exercitii si nu se va mai gandi la probleme.

CUM MA AJUTA MEDITATIA IN ELIBERAREA STRESULUI?

Relaxarea prin meditati este arta de a adeveni constient de experientele din momentul prezent, inclusiv ganduri, emotii si senzatii intr-o maniera de acceptare.

Coma diabetica cetoacidozica - diagnostic diferential Cursurile de meditatie au demonstrat o reducere semnificativa a stresului, anxietatii si a atacurilor de panica la persoanele care sunt diagnosticate cu stres cronic si anxietate.

Meditatia poate ajuta si persoanele cu diabet zaharat. Cu ajutorul meditatiei acestia isi imbunatatesc glicemia, isi reduc tensiunea si isi cresc calitatea vietii.

Cercetarile arata ca prin simpla intelegere si acceptare a emotiilor, in locul supresiei lor, dar si in locul tenditei de schimbare a lor, persoanele cu diabet sunt capabile sa isi regleze glicemia si sa faca fata mai bine stresului mental.

PREVENTIA STRESULUI

Prin reducerea consecintelor stresului, nu il veti si opri, insa va fi posibil in situatia dumneavoastra sa opriti sau sa preveniti lucrurile care va streseaza in primul rand.

Daca sunteti stresat in mod frecvent de unul din factorii de mai jos, exista cateva schimbari pe care le puteti face pentru a ajuta la reducerea stresului:

  • traficul: evitati-l prin schimbarea rutei sau prin plecarea mai devreme de acasa;
  • munca: discutati cu angajatorul pentru imbunatatirea conditiilor de la locul de munca sau cereti un transfer daca nu rezistati la volumul de munca. In unele cazuri, este bine sa va cautati un loc de munca mai placut;
  • relatii: daca nu va intelegeti cu rudele sau partenerul/partenera poate sa va cresca nivelul de stres. Incercati sa faceti primul pas pentru indreptarea relatiei;
  • incercati ceva nou: daca va apucati de un nou hobby sau invatati sa mesteriti ceva nou puteti introduce un factor pozitiv in viata, iar asta va fi exact ce aveti nevoie;
  • diabetul si stresul: daca aspecte legate de diabet va tulbura, discutati cu medicul diabetolog. Puteti deasemenea sa intrati pe grupuri de suport, acolo va puteti face prieteni, puteti schimba pareri si puteti gasi solutii.

    Similar Posts

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *