Ora corecta pentru cina

Articolul de astazi vorbeste despre ora corecta pentru cina. Subiectul este controversat in mod sigur.

Se pare ca o stare de sanatate optima depinde nu numai de ceea ce mancam, cat si de ora la care o facem. In concluzie este normal sa va intrebati daca exista o ora corecta pentru cina, mai ales daca incercati sa scadeti in greutate sau daca aveti alte probleme de sanatate.

ORA CORECTA PENTRU CINA

Conform studiilor se pare ca nu exista o ora corecta pentru cina pentru toate persoanele. Una din cele mai comune abordari din scaderea in greutate o reprezinta reducerea numarului de calorii.

Studiile arata ca ar trebui sa consumam ultima masa inainte ca organismul sa elibereze melatonina si sa se pregateasca de somn.

RITMUL CIRCADIAN

Creierul incepe eliberarea de melatonina noaptea ca raspuns la intuneric. Acesta este ritmul circadian care este strans legat de metabolism. Se pare ca un consum de alimente seara tarziu, atunci cand creierul se pregateste de somn, este adesea asociat cu cresterea nivelului de grasime, indiferent de tipul de mancare consumata si de nivelul de activitate.

Consumul de alimente tarziu poate da peste cap ritmul natural circadian. Odata cu aceasta dereglare poate creste riscul de crestere in greutate, dar si de probleme legate de sanatate asociate cu obezitatea.

Pentru a scadea in greutate este bine sa va mancati cina inainte ca soarele sa apuna, in asa fel ritmul circadian nu va fi dat peste cap.

DAR CEI CU REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN

Exista persoane ce au probleme cu refluxul gastric, aceasta afectiune poarta denumirea de boala de reflux gastro-esofagian.

Afectiunea presupune circulatia inversa a acidului gastric, inspre esofag cu aparitia unor arsuri la acest nivel. Aceasta afectiune este produsa de un sfincter esofagian slab si poate fi exacerbata de:

  • stres;
  • anumite mancaruri;
  • compozitia meselor si ora la care sunt consumate;
  • alti factori ce depind de la o persoana la alta.

Aceste persoane trebuie sa consume ultima masa nu mai tarziu de 3 ore inainte de somn. In acest fel stomacul va digera in intregime ultima masa si se va reduce refluxul acid ce apare pe parcursul noptii.

Spre exemplu daca suferiti de boala de reflux gastro-esofagian si va culcati la ora 10:00, este bine sa va terminati cina la ora 07:00.

In general, la sfarsitul zilei scaderea in greutate este strans legata de numarul total de calorii pe care le-ati consumat. Daca mancati mai multe calorii decat aveti nevoie, va veti ingrasa.

In general seara se consuma alimente mai putin sanatoase. De cele mai multe ori gustarile de seara sunt reprezentate de alimente intens procesate ce contin cantitati mari de zahar adaugat sau grasimi, ceea ce le fac extrem de bogate in calorii si sarace in nutrienti.

Mai mult, gustarile de la miezul noptii sunt adesea consumate in fata televizorului sau a calculatorului, iar acest obicei duce la un consum necontrolat. Ceea ce inseamna ca veti consuma mai multe calorii decat va doriti, tocmai pentru ca sunteti distrasi.

Consumul regulat de alimente mai putin sanatoase noaptea duce la cresterea in greutate, dar si la alte probleme, precum intreruperea somnului sau indigestie.


Daca sunteti o persoana normala, fara probleme de sanatate, este bine sa nu va obisnuiti sa consumati cea mai bogata masa inainte de a va culca. Este bine sa constientizati cand va este cu adevarat foame, sa consumati o portie normala si sa fiti capabili sa va opriti din mancat cand va simtiti satui.

Aveti in vedere ca si alegerea unor alimente corecte din punct de vedere nutritional este importanta pentru sanatate.

Timpul ideal pentru cina pare sa fie aliniat cu ritmul circadian si trebuie sa ii permita corpului sa digere corect alimentele inainte de culcare. In mod general aceasta inseamna consumul de alimente inainte de apusul soarelui.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Ce sa nu mananci pe stomacul gol?

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Dr. Daniela Petrache.

Pentru programari la Dr. Petrache accesati:

Articole interesante gasiti si pe blogul nostru partener: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Daca tot am vorbit de cina, iata o reteta delicioasa: Somon cu ratatouille.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *